Rubriky
Život na kolech

Kudy jezdit v Ostravě na kole

V Ostravě je necelých 200 km značených cyklotras vedoucích po méně frekventovaných komunikacích a cyklostezkách. V značení cyklotras jsou často mezery (ukazatele jsou často zničené, ukradené apod.), proto je vhodné neřídit se pouze ukazateli, ale také mapou.

Oficiální mapu cyklotras v Ostravě naleznete zde
Mapu OSTRAVOUNAKOLE naleznete zde

Pokud jedete do míst kam nevede cyklotrasa nebo je to po ní hodně oklikou, prozkoumejte mapu a najděte si vedlejší ulice, kde je menší provoz a auta jezdí menší rychlostí. Mimo oficiální cyklotrasy je v Ostravě značné množství bočních ulic, průmyslových, lesních, polních cest apod. 

Zúčastníte-li se cyklojízdy, jistě zde potkáte cyklisty, kteří vám mohou poradit některé neznačené trasy a zkratky. Pokud nechcete čekat na cyklojízdu, využijte na dotaz vzkazník (diskuzi) na těchto stránkách, možná někdo jezdí podobnou trasou.

Kde parkovat kolo v Ostravě

Jedeme do města na kole, ale někdy je třeba zaparkovat a jít dál po svých. A to je příležitost pro zloděje kol. Pár nezaručených tipů, jak eliminovat riziko, že domů půjdeme bez kola:

  1. Čím je kolo starší a vypadá hůře, tím menší lákadlo pro zloděje
  2. Méně typická, originální kola jsou více nápadná, hůře se zlodějům prodávají 
  3. Kola parkujte na frekventovaných místech, co nejvíc na očích, před okny obchodů, úřadů, v místech policejních kamer, před stánky trafik, na hlídaných autoparkovištích apod.
  4. Pozor na zloděje před supermarkety (častý fígl: při odemykání kola na vás někdo zavolá, že máte k pokladně, nezapomeňte kolo znovu zamknout)
  5. Místo lankových zámků používejte zámek typu podkova, nebo bezpečnostní cyklostojany
  6. Využívejte bezpečnostní zamykatelné cyklostojany. Z těchto stojanů se kola hůře kradou. Kolo je možné ukrást pouze po rozříznutí rámu kola, stojanu, nebo totální likvidací zámku kvalitní technikou. Pokud máte rychloupínací šrouby, přimkněte k rámu lankovým zámkem přední i zadní kolo.
  7. V některých zařízeních Vám dovolí parkovat kolo uvnitř budovy

Do bezpečnostních cyklostojanů je nutné koupit speciální zámkovou vložku. Vložka do stojanů je k dostání v městských informačních centrech a některých cykloprodejnách.

Seznam veřejných budov a zařízení, kde lze uschovat kolo – pokud víte o místech (kolárnách, vrátnicích apd), kde je možné bezpečně kolo uschovat, napište nám na info@ostravounakole.cz.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *